Připravili jsme pro i letos pro Vás neodolatelný adventní kalendář!

Chai latte – káva, nebo čaj?

Podzimní dny jsou ideální dobou na teplý voňavý nápoj chai latte. Hit poslední doby, nebo nápoj s dlouholetou tradicí? V dnešní době ho najdete v nabídce většiny kaváren a coffee barů, kam přicestoval až z daleké Indie. Možná se pozastavíte nad kombinací slov chai a latte – jedná se o čaj, nebo kávový napoj? Vše vám prozradíme v následujícím článku.

V čem tkví jeho jedinečná chuť?

Pokud mluvíme o chaii jako specifické směsi černého čaje a koření, máme na mysli Masala chai. Ten se v Indii podává již po dlouhá staletí. Jeho základem je černý čaj (odtud označení chai) a směs indického koření – masala. Tradiční příprava spočívá v dostatečné době louhování čajových lístků v horké vodě pro získání intenzivní chuti. K čajovému nápoji se následně přidá cukr, mléko a směs koření. To se dle místních regionů liší. Vždy ale tvoří základ kardamon, zázvor a černý pepř. Recept vychází z ájurvédského léčitelství. Legendy praví, že vznikl na popud krále jako očistný a oživující nápoj.

Chai latte

Moderní chai latte a jeho variace

Chai latte, jak ho dnes běžně známe z kaváren, se podává jako sladký kořeněný nápoj s našlehaným mlékem. Některé podniky se snaží přiblížit původnímu způsobu přípravy. Do silného černého čaje přidávají své vlastní směsi koření obohacené např. o skořici nebo hřebíček. Místo obyčejného teplého mléka se přidává jemně našlehané mléko, podobně jako na cappuccino nebo caffe latte. Mnohem častěji se ale využívají instantní práškové směsi nebo koncentráty, obohacené o řadu příchutí. 

Dirty chai

Jednou z populárních variant moderního chai latte je servírování se shotem espressa navíc. Dvojitá dávka kofeinu je někdy potřeba.

Dopřejte si chai latte spíše za odměnu

I když je pochopitelné, že svou popularitu si tento nápoj získal především díky jedinečné chuti, neměl by se chai latte stát vaší každodenní pochutinou. Ptáte se proč? I když to tak na první pohled nevypadá, jedná se o pořádnou nálož kalorií, které vévodí především cukry, a jeden takový nápoj vydá za menší oběd. O to víc se na něj můžete těšit, když se stane jen příležitostnou pochoutkou!

Návod na domácí výrobu chai latte

Výhodou domácí přípravy je kombinace koření přesně podle vaší chuti. Můžete navíc přidat vanilku, karamel nebo čokoládu, fantazii se meze nekladou. Záleží jen na vás, zda se chcete řídit původní recepturou, nebo jste si oblíbili jeho moderní pojetí.

Náš tip na recept:

  • 2 hrnky vody
  • 2 sáčky oblíbeného černého čaje nebo silný odvar sypaného čaje
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 3 4 kusy celé skořice
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 hrnek mléka (na ohřátí nebo můžete vyšlehat)
  • cukr nebo med podle chuti

Na mírném ohni svařte 2 hrnky vody se směsí koření (cca 10 min). Přidejte cukr nebo med, který zvýrazní chuť koření. Sundejte z ohně a přidejte sypaný černý čaj nebo sáčky. Nechte asi 4 minuty louhovat a zceďte. Připravený čaj nalijte do poloviny hrnku a přidejte ohřáté nebo našlehané mléko. Navrch můžete ozdobit skořicí.

Zdroj: https://www.kava-kromeriz.cz/chai-latte