Připravili jsme pro i letos pro Vás neodolatelný adventní kalendář!

Guatemala káva

Guatemalská káva je dokonalou rovnováhou plné, silné a sladké chuti s jemnou kyselinkou a komplexními chuťovými tóny. Káva z Guatemaly je sladká se středním až plným tělem a čokoládovými tóny.

Káva má buď hořkosladkou kakaovou chuť nebo sladkou chuť mléčné čokolády. Guatemalská káva je považována za klenot středoamerického kávového průmyslu. Doporučení metody přípravy guatemalské kávy: Pour over, French press a Cold brew

Chcete se dozvědět více? HistoriePěstováníZpracování kávyChuť kávyJak připravit
1 položek celkem

Cena

8788
18788

Značky

Položek k zobrazení: 1
Guatemala Palo Blanco Huehuetenango Honey Organic (Kávu dodat jako zrnko, Množství kávy 100g)
od 77,68 Kč bez DPH
od 87 Kč / ks
+ další
Kód: 3070-1-1-3070-2-3

Historie guatemalské kávy

Káva byla do Guatemaly přivezena v polovině 17. století jako okrasné rostliny. Výroba kávy však ve skutečnosti začala vzkvétat až kolem roku 1860, kdy se v Guatemale propadl průmysl přírodních barviv, který byl nahrazen syntetickými produkty tudíž pro záchranu ekonomiky byl zapotřebí nový průmysl.

Vláda podpořila růst kávových plantáží a káva se rychle stala největším exportem země. Až do roku 2011 byla jednou z 5 největších zemí produkujících kávu.

V roce 1960 si pěstitelé guatemalské kávy vytvořili vlastní unii, která se oficiálně stala známou jako Anacafé (Asosiación Nacional del Café). Tato organizace je nyní odpovědná za marketing, výzkum a finanční podporu novým i stávajícím pěstitelům.

Unie se mimo jiné také snaží zlepšit život zemědělců žijících ve venkovských oblastech.

Kávový průmysl v Guatemale je poměrně velký, existuje zde více než 125 000 producentů kávy.

Jedinečné pěstitelské podmínky Guatemaly

V Guatemale existuje 7 hlavních regionů, kde se pěstuje káva. Přičemž nejoblíbenější jsou Antigua, Huehuetenango a Atitlan. Každý region má svou jedinečnou kombinaci podmínek pěstování a mikroklimatu.

Káva z Antiguy se pěstuje na svazích sopek, kde je hodně slunce a málo deště. 

Region Huehuetenango, poblíž mexických hranic, má nejvyšší nadmořskou výšku (mezi 5 000–6 000 stop) a vytváří komplexní ovocné příchutě.

Káva z oblasti Atitlan se pěstuje ve vulkanické půdě. Tato oblast obklopuje jezero Atitlan, jehož voda se často používá k mokrému zpracování kávy. Standardem v této oblasti je ekologické hnojení bez použití pesticidů. 

Guatemalská káva z tohoto regionu má obvykle ořechovou a čokoládovou chuť.

Dalšími regiony jsou:

  • plošina Fraijanes, která obklopuje město Guatemala
  • Rainforest Cobán, velmi vlhký subtropický les na severu
  • Sopka San Marcos, nejteplejší a nejmokřejší oblast 
  • Oriente, suchá sopečná oblast.

Dvě významné kávové oblasti Guatemaly:

Guatemala káva Antigua

Antigua je domovem některých z nejstarších kávových farem v zemi.

Spousta z těchto farem jsou dobře vedeny a produkují jedny z nejlepších káv v zemi, jelikož mnoho farmářů dostává vzdělání, aby posunuli odvětví pěstování kávy vpřed.

Káva z Antiguy bude mít plné tělo, silnou sladkost a nízkou až střední kyselost. Očekávejte intenzivní chuť čokolády a náznaky ovocných tónů.

Guatemala káva Huehuetenango

Huehuetenango, pěstovaná v nejvyšších polohách v zemi, produkuje guatemalská kávová zrna s jasnou, živou kyselostí. Se středním tělem a sladkostí můžete očekávat mnohem větší kyselost a ovocné příchutě. 

Jaké jsou preferované způsoby zpracování?

Guatemala je země se spoustou srážek a vlhkosti.

Vzhledem k velkému množství vody v zemi je mokré zpracování kávy nejběžnější. Vysoká úroveň vlhkosti má tendenci narušovat přirozený nebo suchý proces kávových zrn.

Mokrý proces často upřednostňují zemědělci i spotřebitelé, protože tato metoda zpracování je více konzistentní než metoda přirozeného zpracování a zdůrazňuje přirozenou kyselost kávy.

Jak chutná guatemalská káva

Chuť kávy z Guatemaly je sladká se středním až plným tělem a čokoládovými tóny.

Káva má buď hořkosladkou kakaovou chuť nebo sladkou chuť mléčné čokolády, stejně jako noty ořechů a karamelu. Mnoho lidí si také všimlo kouřového prvku.

Guatemalská kávová zrna pěstovaná ve vyšších nadmořských výškách, jako jsou ty v Huehuetenango, budou mít jasnější chuťové tóny od bobulí přes zelené jablko až po citrusy.

Nejlepší metody přípravy kávy

U kávy z Guatemaly je třeba zvýraznit dva různé atributy; chuť a kyselost nebo tělo a sladkost.

Pour over

Chcete-li zdůraznit kyselost a chuťové tóny kávy, pour over přinese skvělé výsledky. Využijte pro lehčí praženou kávu.

Papírový filtr pomáhá vytvářet čistý šálek s jasnými tóny chuti.

Ideální pro ty, kteří chtějí ochutnat jemné ovocné a květinové tóny svých guatemalských kávových zrn.

French press

Pro ty, kteří dávají přednost tmavší pražené kávě nebo chtějí jednoduše zdůraznit tělo a přirozenou sladkost, bude ideální French press.

Tato metoda úplného ponoření umožňuje kávě zůstat v kontaktu s vodou mnohem déle, což extrahuje více sladkosti a zajišťuje plné a těžké tělo v konečném šálku. Dávejte pozor, abyste kávu nevařili příliš dlouho, jinak budete mít příliš hořkou kávu.

Cold Brew

Kombinace celého těla, silné sladkosti a střední kyselosti přítomná ve většině zrn z Guatemaly Vám zajistí Cold Brew. Dlouhá doba pomáhá skutečně extrahovat sladkost a tělo, což vytváří silný a osvěžující šálek kávy.