Káva z Hondurasu

Honduras je země ve Střední Americe, zasazená mezi Nikaraguou, Salvadorem a Guatemalou. Honduraská káva se během několika let dopracovala až  do fantastické kávy, která je známá po celém světě. Honduras se nyní ukazuje jako skutečná konkurence pro ostatní země s nejvyšší produkcí.

Stejně jako mnoho středoamerických káv slibuje honduraská káva širokou škálu chuťových profilů. Ať už hledáte sladké a ovocné, světlé a kyselé nebo dokonce hluboké a komplexní, můžete si být jisti, že v jejich rozmanitém spektru najdete svou oblíbenou kávu.

Chcete se dozvědět více o honduraské kávě? HistorieDrobní zemědělci Chuť kávy Kde se káva pěstujeZpůsob zpracování Honduras kávy 

4 položek celkem

Cena

79488
179488

Značky

Položek k zobrazení: 4
1669219111geisha premium5
435,71 Kč bez DPH
488 Kč / ks
Kód: 4063
Honduras Geisha Premium Santa Barbara Trinidad Finca Jerusalén – Honey (Kávu dodat jako zrnko, Množství kávy 100g)
od 123,21 Kč bez DPH
od 138 Kč / ks
Kód: 10061-1-1-10061-2-3
Honduras Geisha Premium Santa Barbara Trinidad Finca Jerusalén – natural – Pražená na filtr (Kávu dodat jako zrnko, Množství kávy 100g) Kód: 3119-1-1-3119-2-3
Honduras Geisha Premium Santa Barbara Trinidad Finca Jerusalén – Washed (Kávu dodat jako zrnko, Množství kávy 50g)
od 138 Kč–42 %
od 70,54 Kč bez DPH
od 79 Kč / ks
Kód: 3120-1-1-3120-2-27

Až donedávna nebyla honduraská káva pozoruhodná a země se spoléhala na to, že svou kávu expeduje do Guatemaly, kde ji prodají dráž.

Historie Hondurasu a kávy

Káva je historicky jedním z předních exportů v zemi (vedle banánů, krevet, oděvů a doutníků). Až do přelomu tisíciletí byla výroba kávy zaměřena na komerční trh a v důsledku toho byl Honduras považován spíše za vývozce méně kvalitní kávy než kávy speciální.

Na rozdíl od svých středoamerických sousedů Honduras neprodukoval speciální kávu. Nedostatek zkušeností v této oblasti spolu s nedostatečnou kontrolou kvality a honduraskou infrastrukturou znamenal, že potenciální kupci odložili nákup velkého množství kávy z honduraských pěstitelských oblastí. 

Navíc přibližně 80% zemědělství v zemi zničil hurikán Mitch v roce 1998.

Mnoho honduraských farmářů mělo pocit, že ztrácejí čas uváděním kávy na trh, protože neviděli žádný finanční přínos. Pokračovali tedy v pašování do Guatemaly za účelem vyššího zisku.

Naděje pro Honduras

Honduraská káva se dokázala bránit i přes to, že šance byly docela mizivé. Na konci 90. let a počátkem roku 2000 zavedla vláda daň z vývozu kávy, která pomohla nasměrovat základní financování zpět do infrastruktury pěstování kávy. Konkrétně tato daň pomohla financovat silnice v odlehlých regionech pěstování kávy.

Jak si dokážete představit, poskytlo to mnoha farmářům finanční pobídku k dalšímu pěstování honduraské kávy v naději, že budou moci žít pohodlnější a stabilnější život. Honduras pomalu, ale jistě začal otáčet svou produkci kávy.

Drobní zemědělci

Dnes, po tolik potřebné revitalizaci ze strany vlády, se na výrobě kávových zrn podílí více než 100 000 rodin v Hondurasu. 95% těchto rodin jsou drobní zemědělci, což znamená, že se ve všech aspektech procesu pěstování kávy spoléhají na rodinnou práci.

Zatímco 70% těchto zemědělců hospodaří na pouhých 2 hektarech půdy, produkují přibližně 30% celkové produkce kávových zrn v zemi. Celkově se ročně vyváží zhruba šest milionů pytlů honduraské kávy.

Stejně jako v Zimbabwe klesá věk průměrných honduraských pěstitelů kávy. Mladší generace Hondurasu se nyní začínají zajímat o produkci kávových zrn, protože pro ně káva představuje dobrý výdělek.

Chuť kávy Honduras

Chutě se budou lišit v závislosti na regionu, z něhož pocházejí, ale některé běžné chutě jsou kombinací tmavších a karamelových tónů a světlejších tónů, jako je tropické ovoce a bobule. Chuť honduraské kávy byla také popsána jako příchuť meruněk a čokolády.

Stejně jako mnoho středoamerických káv slibuje honduraská káva širokou škálu chuťových profilů. Ať už hledáte sladké a ovocné, světlé a kyselé nebo dokonce hluboké a komplexní, můžete si být jisti, že v jejich rozmanitém spektru najdete svou oblíbenou kávu.

Fakta o kávě Honduras

  • Rostoucí nadmořská výška: 1100 - 1650 metrů nad mořem
  • Odrůda arabiky: Bourbon, Caturra, Typica, Catuai, Pacas
  • Období sklizně: listopad - duben
  • Proces frézování: Umyté, sušené
  • Vůně: vanilka, lískový ořech
  • Příchuť: Čokoládová, ořechová
  • Tělo: kulaté, střední
  • Kyselost: lehká a vyvážená

Kde se káva pěstuje

Honduraská káva se pěstuje především na západě Hondurasu, kde tato země hraničí s Guatemalou a Salvadorem. Podobně jako Ghana má Honduras šest dobře definovaných oblastí pěstování kávy. Každý region má různé výšky, období sklizně a chuťové profily:

  • Agalta: 1100 m - 1400 m / prosinec až březen - sladká, s čokoládovou vůní
  • Comayagua: 1 000 m - 1 500 m / prosinec až březen - lehce kyselé s nádechem citrusů
  • Marcala-Montecillos: 1 200 m - 1 600 m / prosinec až duben - ovocné a sladké
  • Opalaca: 1 100 m - 1 500 m / listopad až únor - ovocný a bobulovitý
  • Copan: 1 000 m - 1 500 m / listopad až březen - sladký, náznaky čokolády a karamelu
  • El Paraiso: 950 m - 1950 m / prosinec až březen - sladké, s nádechem jasmínu, zeleného jablka, broskví a borůvek

To je velká chuťová škála pro tak nedoceněnou kávu.

Způsoby zpracování honduraské kávy

Metoda mokrého zpracování je nejběžnějším způsobem zpracování lahodných honduraských kávových zrn. Tato metoda vyžaduje velmi specifické vybavení a velmi velké množství vody!

Kávové třešně, které farmáři sklízejí, jsou tříděny ponořením do vody. Dobré třešně na kávu klesnou na dno kádě, zatímco ty špatné nebo nezralé vystoupí na vrchol. Šlupka kávové třešně se poté odstraní, obvykle přitlačením ovoce na síto pomocí stroje.

Tato metoda je velmi užitečná pro čištění a třídění velkých dávek kávových třešní a je nejběžnější metodou třídění používanou v pro kávu Honduras.

Doprava zdarma
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1000 Kč
Káva přímo od farmáře
Přímý nákup od farmáře
Kávová zrnka nakupujeme přímo od farmářů, kteří mají svůj příběh.
čerstvé kávové zrno
Vždy čerstvá
Protože tak si ji dokážete nejvíce vychutnat
Praktické balení kávy
Praktické balení kávy
Třívrstvý zipový obal a jednosměrný aromaventil zachová vůni kávy.