Keňa káva

Pokud jde o hodnocení nejlepších káv na celém světě, existuje jen hrstka významných regionů pěstujících kávu, které pravidelně vystupují na vrcholu. Jedním z nejznámějších je určitě Keňa.

Chcete se o kávě Keňa dozvědět více? Chuť kávyPěstováníZpůsob zpracování  • Pražení •  Jak připravitTradiční nápoj
2 položek celkem

Cena

84598
184598

Značky

Položek k zobrazení: 2
Kenya AB Plus Ichamara (Kávu dodat jako zrnko, Množství kávy 100g)
Kenya AB Plus Ichamara
Skladem (>5 ks)
od 75 Kč bez DPH
od 84 Kč / ks
Kód: 3117-1-1-3117-2-3

Odborníci na kávu považují keňská kávová zrna za elitu elity díky plnému tělu a jemným a komplexním příchutím. A to není náhodou. Keňským farmářům přispívá mnoho různých faktorů. Od ideálních podmínek pro pěstování až po rozsáhlé výzkumné a obchodní strategie. Existuje velké zákulisí, díky kterému budou lahodná keňská kávová zrna na vrcholu. Pojďme se tedy ponořit hlouběji do krás keňské kávové kultury.

Jak chutná káva z Keni

Keňská kávová zrna jsou známá pro své plné tělo, vyváženou složitost a hluboký rozměr. Obvykle nabízejí slaně sladkou nuanci, kterou odborníci označují jako kyselinu podobnou vínu. Mnoho kávových zrn pěstovaných ve vysokých nadmořských výškách je díky sopečným půdám naplněno vysokým obsahem kyselin.

Káva Keňa je středně plná až plná, přesto dodává výraznou chuť a šťavnatost, která rezonuje na patře.

V závislosti na odrůdě kávových zrn se tóny pohybují od bobulí černého rybízu až po citrusy. Chutě jsou v šálku univerzálně čisté a nabízejí tropickou chuť jedinečnou pro tuto oblast, která je ceněná mnoha znalci.

Čestná uznání (nenechte si ujít)

Nejoblíbenější a nejcennější keňská kávová zrna jsou SL-28 a SL-34. Tato roboticky znějící jména vycházejí ze skutečnosti, že oba druhy propagovala společnost Scott Labs před desítkami let. Laboratoř si najala keňská vláda ve třicátých letech minulého století, aby určila ekonomicky nejschopnější kmeny kávy v zemi.

SL-34 se v terénu vyznačuje listy s bronzovým hrotem, odolností vůči silným dešťům a nižšími růstovými podmínkami. Přesto je SL-28 jejich primadona. Nabízí komplexní a oslnivou kyselost podobnou rajčatům, tak jedinečnou, že mnozí diskutují o terroiru jako o faktoru, který přispívá.

Keňská kávová zrna jsou také tříděna podle velikosti, přičemž proces měření se provádí před pražením. Největší jsou klasifikovány v Keni E a druhé největší jsou označeny v Keni AA. Keňská kávová zrna AA patří k nejvyhledávanějším na světě.

Pěstování kávy v Keni

Na světě existují dva druhy kávových zrn: Arabica a Robusta. Je známo, že kávová zrna Arabica nabízejí lepší chuť a vyšší kvalitu kávy. Naopak kávová zrna Robusta, která trpí vrozenou hořkostí, jsou ceněny pro snadný růst a produkci velkých výnosů.

Keňa je téměř dokonalým místem pro pěstování kávových zrn Arabica, u nichž se prokázalo, že se jim daří ve vysokých nadmořských výškách a v hluboké, dobře odvodněné hlinité půdě.

Tato téměř exkluzivní produkce špičkových kávových zrn přispívá k celosvětové reputaci kvalitních káv. Keňa, která se stává globálním trendem, je stále více pod palbou při zavádění nových hybridních odrůd Arabiky, které úspěšně odolávají chorobám. Bohužel tyto kávová zrna nenabízejí stejné jemně kyselé nuance jako stará klasika SL-28 a SL-34.

Podmínky pěstování keňské kávy

V Keni se káva pěstuje na úrodné sopečné půdě ve vysokých nadmořských výškách mezi 1400 a 2000 metry nad mořem. Tato hluboká hlinitá půda je ideální pro pěstování kávových zrn Arabica a je do značné míry zodpovědná za reputaci Keni u kvalitních produktů.

V současné době je pro kávu obděláváno přibližně 160 000 hektarů půdy. To se dělí na velké plantáže a malé pěstitele

Hlavní oblast pěstování kávy leží na svazích Mt. Keňa a táhne se do hlavního města Nairobi, zatímco menší region je také v produkci kolem Mt. Elgon.

Charakteristicky jasné příchutě keňské javy jsou často připisovány téměř úplnému nedostatku  stínu v obou těchto okresech.

Způsob zpracování kávových zrn v Keni

Při zpracování keňských kávových zrn byl zaveden zvláštní protokol, který produkuje spolehlivý vysoce kvalitní produkt. Veškeré zpracování se provádí mokrou metodou, která má sklon k výsledku v podobě čistějšího, jasnějšího a ovocnějšího šálku kávy.

Během sklizně se vybírají pouze dokonale zralé červené třešně, přičemž se dbá na to, aby se odstranilo poškozené nebo nemocné ovoce.

Zrna procházejí dlouhým procesem fermentace až 36 hodin. To pomáhá odstranit slizký, sladký povlak, poté jsou sušeny na slunci a poté odeslány dále k frézování.

Vliv pražení na chuť kávy z Keni

Keňané se dobře připravují na různé druhy pražení, ale většina se rozhodne pro lehké až střední pražení, aby lépe zdůraznili jemné ovocné příchutě kávových zrn.

Klíčem je zdůraznit ovocnou kyselost kávových zrn spolu s krémovým pocitem v ústech. Často je upřednostňováni velmi lehké pražení, i když o něco tmavší může pomoci podpořit sladší bobulovitou chuť zrna.

Velmi lehké pražení je často škrobovité se sladovými a banánovými nuancemi, zatímco o něco tmavší pražení Full City přináší do popředí kakaové a karamelové tóny.

Pomalejší sušení pomáhá tlačit na sladkost a rozvíjet oceňovaný pocit v ústech. Dosažení první trhlinky (když zrna poprvé vydávají během pražení slyšitelný zvuk praskání) musí být provedeno pomalu.

Navrhuje se také, aby se keňská kávová zrna nechala odpočívat alespoň dva dny po  procesu pražení, aby se skutečně optimalizovala jejich přirozená sladkost.

Jak připravit kávu z Keni

Stejně jako u jiných druhů kávy si můžete keňská zrna vychutnat několika různými způsoby. Nejvíce toho však získáte metodami French press a Cold Brew

French Press

Pokud máte zájem o skutečné vychutnání jemných nuancí keňského vaření, mnoho odborníků doporučuje spíše metodu namáčení než odkapávání. Ideální metoda je French Press nebo Aeropress.

Navrhuje se také, aby se keňská zrna vařila o něco silněji a mlela o něco jemněji, než je běžná zrna. To vše slouží k lepšímu zvýraznění světlé a kyselé povahy zrn.

Cold Brew

V podobném duchu jsou keňská kávová zrna často považována za nejlepší pro přípravu Cold Brew. Káva za studena zachovává jemnější květinové a ovocné tóny zrn, což je obzvláště zajímavé u keňských kávových zrn proslulých šťavnatými příchutěmi.

Cold Brew je stejně jednoduché jako namáčení mleté ​​kávy ve studené vodě po dobu 18 až 24 hodin, než se namočí rozemletá káva. French press je spolehlivým nástrojem pro tuto práci, i když lze použít nástroje jednoduché jako zavařovací sklenice a jemné síto.

Tradiční příprava kávy

Kahawa Chunghu

Samotní Keňané upřednostňují čaj před kávou a pití kávy se v regionu začalo prosazovat až v posledních několika desetiletích. Výjimkou je Kahawa Chunghu, známá také jako keňská hořká káva, kterou tradičně usrkávali z miniaturních šálků starší svahilští muži.

Nápoj se obvykle vaří na sporáku na dřevěném uhlí ve vysoké mosazné konvici a hořkost získává přidáním zázvoru, kardamonu, skořice a / nebo jiného koření. Často se podává s datlemi nebo jinými sladkými pochoutkami, které vyváží chuťové buňky.

Kahawa Chunghu je často uváděn jako afrodiziakum, protože pomáhá při krevním oběhu a bdělosti.

Doprava zdarma
Doprava zdarma
Při nákupu nad 1000 Kč
Káva přímo od farmáře
Přímý nákup od farmáře
Kávová zrnka nakupujeme přímo od farmářů, kteří mají svůj příběh.
čerstvé kávové zrno
Vždy čerstvá
Protože tak si ji dokážete nejvíce vychutnat
Praktické balení kávy
Praktické balení kávy
Třívrstvý zipový obal a jednosměrný aromaventil zachová vůni kávy.